Den som vill arbeta aktivt för att värna miljön kan söka sig till Föreningen Kulturlandskaparna. Under de senaste 30 åren har de arbetat för biologisk mångfald och att vårda kulturlandskapet. Genom kursverksamheten värnar de det immateriella kulturarvet genom att kunskapen om arbetsmetoder lever kvar. Som medlem innebär det praktiskt arbete.
Föreningen Kulturlandskaparna
Vårt gäng var engagerade i Naturskyddsföreningen under slutet av 1980-talet. Vi slog ängar med lie och slåtterbalk. Vi stängslade för naturbete där växter fanns som skulle gynnas. Men efter ett tag märkte vi att alltför många från denna förening bara följde med för att titta på de fina växterna. På det sättet överlever de inte! Vi startade en ny förening som var arbetande. Det blev det långa namnet Kulturlandskaparna.
Så småningom började vi längta efter ”äkta” medhjälpare, egna betesdjur. År 1995 fick vi tillfälle att skaffa några får och vi fick en fast plats för dem, nämligen Överjärva gård i Solna. Överjärva hade just räddats från att bli bostadsområde av miljöpartisten Anna Horn som också var ordförande i föreningen Kärngårdar. Vi kom sedan att samarbeta en tid.
Vår förening har haft fria händer under alla år att bevara och utveckla det agrara landskapet i detta område. Eftersom så mycket spår fanns kvar ända från stenåldern och genom alla tider, så gällde det att vara försiktig. Vi har lagt ner oerhört mycket ideellt arbete.
När hela området blev Igelbäckens naturreservat med flera kommuner involverade blev det litet enklare.
Som medlem i föreningen stödjer du framtiden. Föreningen står för ett arbete för biologisk mångfald. Djuren betar på naturbetesmark under sommaren. Det ger ett öppet landskap som tyvärr överlag minskar i yta. På vintern bor de på ströbädd som sedan omvandlas till gödsel. Djuren är väldigt sociala eftersom vi umgås och hanterar dem på ett trevligt, personligt sätt.
Ullen klipper vi själva och tar hand om alltihop. Skräpullen ska ligga ute runt växter och den rena fina blir produkter. Fårull har egenskaper som ingen kan vara utan. Ullen från Svenska Finullsfår sticks inte! Kasta fleecetröjorna, det är för mycket plast.
De flesta lammen slaktas på hösten. Då tar vi tillbaka alla skinn, beredda och klara för att säljas. Vi anlitar ett litet slakteri. Köttet säljer vi på gården. Medlemmar är prioriterade. Besök Fårens Hantverksbod för mer information.
Något som kännetecknar oss är våra kurser; Att bygga gärdesgård, Småskalig fårskötsel, Bli en riktig fåraherde, Träff i fårhagen med fårklippning, Lamm- och fårskötarskola.
Text och foto: Ulla Alm
Kontaktuppgifter till föreningen:
info@kulturlandskaparna.se